Naslovnica Mostar Vranjevići: 30 godina od “zaboravljenog zločina”

Vranjevići: 30 godina od “zaboravljenog zločina”

236

Mostar — U prisustvu porodica žrtava, članova Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar, predstavnika kantonalne i gradske vlasti, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe danas je u Vranjevićima obilježena 30. godišnjica od zaboravljenog zločina nad nedužnim civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, saopšteno je iz tog Udruženja.

Prisutinima su se obratili Džemal Bašić, čiji je otac prije 30 godina ubijen, i Adnin Hasić iz Udruženja civilnih žrtava rata Mostar, koji su pozvali nadležno tužilaštvo i sud da konačno procesuiraju ovaj zaboravljeni zločin.

15. 06. 1992. godine u napadu vojske RS, koja se par dana prije povukla iz doline Neretve, u selima Vranjevići, Svačići i Kamena vrše stravične zločine nad nedužnim mještanima, koje su zatekli u svojim kućama.

Zvjerski ubijaju porodicu Gološ, braću Omera i Mehu, koji su bili 1925. i 1931. godište, te suprugu Omera, Saju Gološ rođenu 1933., a njihovog sina Rasima odvode u nepznato, a Gološ Selima rođenog 1912. godine ubijaju pred njegovom kućom.

Također u zaseoku Čomori ubijaju braću Čomor Omera i Mehu rođene 1912. i 1924., a jedan od njih dvojice je bio i slijep.

U neposrednoj blizini zvjerski ubijaju Fazlić Durana i njegovu suprugu Đulu rođene 1909. i 1911. godine.

Osim navedenih toga dana u selu Svačići ubijena je i Bojčić Zila kao i Soldo Mile i Perić Nikola.

Također tog dana 15. 06. 1992. vojska RS odvodi u nepoznatom pravcu Čomor Salku, Bašić Hakiju, Cerovina Selima, Šemić Salku, Mirka Puljića, Jarak Jozu, Čomor Ramiza, Čomor Elvedina, Fazlić Mehu i njegovu suprugu, kao i Vrače Durana i Fatu, čija se sudbina nije još uvijek otkrila nakon 30 godina od ovog stravičnog zločina, stoji u saopštenju.

(StarMo)