Naslovnica BiH Voziti oprezno, obavezna zimska oprema

Voziti oprezno, obavezna zimska oprema

361
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Oprezno treba voziti po mokrim ili djelimično vlažnim i klizavim kolovozima.

Dionicama puteva koji prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Na dionicama puteva gdje su u toku radovi saobraća se sporije, pa se vozače moli za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije saobraćaja.

Zbog izvođenja radova na M-6.1 Mostar-Široki Brijeg (od ulaza u Mostar do Balinovca), saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Vozači se mole da zbog smanjenja gužve koriste alternativne pravce Mostar-Rodoč-Varda i obratno.

Zbog izvođenja radova na dionici M-16.2 Prozor – Jablanica, u tunelu Jasen, putnički automobili saobraćaju obilaznicom u blizini, dok se vozila preko 7.5 t (osim autobuskog saobraćaja) preusmjeravaju na alternativne pravce Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres – Bugojno i Mostar – Sarajevo – Busovača – Novi Travnik – Bugojno.

Zbog vanrednog prevoza tereta velikih dimenzija mogući su povremeni zastoji na dionici Doljani – Žitomislići – Buna – Dračevice – Podveležje, svakim radnim danom u vremenu od 23:00 do 08:00 sati. Vozače koji se kreću ovom dionicom moli se da voze opreznije i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

Upozorava se vozače na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz na dionici M-17.5 Blidinje-Jablanica. Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova očekivati je na putevima M-17 Buna – Tasovčići, R-425 Široki Brijeg – Međugorje.

Zbog radova na putu R-425a Tromeđa – Zvirovići obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok se saobraćaj putničkih automobila obustavlja povremeno.

Prema zakonskim odredbama, do 15. 04. iduće godine na putevima u BiH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Ulaz u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sata.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Za vrijeme ove mjere, prelazak nije moguć preko graničnog prelaza Hum.

Na graničnom prelazu Meteljka (Čajniče- Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07:00 do 19:00 sati, javili su jutros iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a, pozivajući se na Auto moto savez u BiH.

(StarMo)