Naslovnica Život Von der Leyen: Dogovor o Brexitu je moguć…

Von der Leyen: Dogovor o Brexitu je moguć…

170
Ursula von der Leyen

Bruxelles — Dogovor Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o Brexitu i dalje je “moguć”, unatoč veoma udaljenim stajalištima uoči presudnog kruga pregovora ovoga tjedna, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Želimo dogovor i još sam sigurna da je on moguć, rekla je u Lisabonu, nakon razgovora s portugalskim premijerom Antoniom Costom.

– Pozivam na odgovornost, jer su naša gospodarstva, s obje strane La Manchea, teško stradala u pandemiji i moramo učiniti sve kako bismo postigli razuman dogovor, istaknula je Von der Leyen.

Britanci su ponovili da žele izmijeniti uvjete ugovora o izlasku iz EU-a po cijenu da ugroze pregovore s Europljanima o budućim trgovinskim vezama koji se trebaju održati u Bruxellesu.

– Stav Ujedinjenog Kraljevstva je veoma daleko od onoga što EU može prihvatiti, rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič nakon sastanka s britanskim državnim ministrom Michaelom Goveom u belgijskom glavnom gradu.

– Obojica smo otvoreno rekli da smo još međusobno udaljeni. No isto tako smo bili jasni u vezi sa činjenicom da želimo prevladati tu udaljenost, uzvratio je Gove putem britanske televizije.

(StarMo)