Naslovnica Region Vojvodina: Traže autonomiju, ulazak u EU i NATO…

Vojvodina: Traže autonomiju, ulazak u EU i NATO…

495

Novi Sad — Devet partija i organizacija, potpisnica Memoranduma o budućnosti Vojvodine, kroz taj dokument su se založili za punu autonomiju Vojvodine unutar Srbije, za ulazak Srbije u EU i u NATO, za potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma s Kosovom, ali i protiv srpskog nacionalizma, koji su okarakterisali kao glavnu prijetnju po mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, prenosi N1.

Podsjetimo, Memorandum su u ponedjeljak u Beogradu potpisali predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Rumunske partije, Crnogorske partije, Zajedno za Vojvodinu, Liberalno-demokratskog pokreta Vojvodine i Foruma V-21.

“Prioritet našeg djelovanja jeste organizovanje Republike Srbije kao regionalizovane i decentralizovane sekularne države i borba za autonomna prava i status Vojvodine sve dok se ne realizuje ideja o zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, uz vraćanje imovine i prava na izvorne prihode”, navodi se u Memorandumu o budućnosti Vojvodine, koji je potpisalo devet stranaka i organizacija iz Autonomne pokrajine Vojvodine.

Dodaje se da te nadležnosti Vojvodine moraju biti garantovane Ustavom, kao i da sva prava koja traže za Vojvodinu predlažu, u skladu sa lokalnim posebnostima, i kada je riječ o drugim regionima i pokrajinama definisanim Ustavom Srbije.

Ističe se da potpisnice Memoranduma traže slobodne izbore, oslobađanje i pluralizaciju medija, kao i najoštrije kažnjavanje upotrebe nasilja, koje se primjenjuje u političkoj borbi.

“Nezavisno i od političkih pritisaka slobodno pravosuđe, temelj je vladavine prava i pravne sigurnosti u društvu. Snažno se zalažemo za jačanje institucija i borićemo se protiv njihovog daljeg urušavanja”, poručuje se u Memorandumu.

Ocjenjuje se da samo punopravno članstvo Srbije u EU i NATO garantuje politički, društveni, ekonomski i civilizacijski napredak Srbije, a to je i jedina brana trenutno krajnje destruktivnom ruskom uticaju na Balkanu, koji podstiče korumpirane, autokratske i ekstremističke strukture u društvu.

“Bez otvorenog i snažnog pokretanja procesa evroatlantskih integracija, Srbija i dalje ostaje zarobljenik onih političkih i bezbjednosnih struktura koje su je gurnule u rat sa najbližim susjedima i sa najrazvijenijim demokratskim društvima Zapada. Evroatlantske integracije predstavljaju simbol pripadnosti Srbije vrijednostima i civilizaciji modernog zapadnog svijeta. Ovu pripadnost dobro osjećaju svi oni ljudi koji napuštaju našu zemlju, masovno odlazeći na Zapad, gdje se osjećaju kao kod kuće. Neophodno je da takvu kuću stvorimo u našoj zemlji”, poručuje se u tekstu Memoranduma.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)