Naslovnica Region Vojvodina: Osuda “pojedinih stranaka” crkvenog odlikovanja Šešelju

Vojvodina: Osuda “pojedinih stranaka” crkvenog odlikovanja Šešelju

114

Novi Sad — Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenili su u ponedjeljak “sramotnom i neprihvatljivom” dodjelu odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) osuđenom ratnom zločincu i čelniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala dodijelila je u nedjelju Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička SPC-a, javlja Hina.

Crkveno odlikovanje Šešelju je, kako se navodi u priopćenju SRS-a, dodijelio vladika bački Irinej koji je poručio da mu je „pripao dio časti i prijatna dužnost da u ime vladike Longina uruči ovaj divni orden”.

Čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov je na Twitteru objavio da „ovako što nije utjeha tugujućima ubijenih, niti zacjeljuje rane patnji nevinih žrtava, niti donosi spokoj Hrvatima i katolicima koji su ovdje ostali… Ima li tko njih čuti?“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je sramotno što Vojislav Šešelj, osuđeni ratni zločinac, dobiva bilo kakve nagrade i odlikovanja.

„Šešelj, koji je čitav svoj politički vijek posvetio promoviranju mržnje, agresivnosti, ali i političkog ludila, baštini vrijednosti koje su duboko anticivilizacijske, ali i duboko antikršćanske“, navodi se u njihovu priopćenju.

LSV dodaje da društvo u kojem se osuđeni ratni zločinci odlikuju i nagrađuju, a svoje ideje slobodno šire svakodnevno gostujući na TV kanalima, nema čemu dobrom da se nada.

 

(StarMo)