Naslovnica Region Vojvodina: Napadnut Hrvat “na nacionalnoj osnovi”

Vojvodina: Napadnut Hrvat “na nacionalnoj osnovi”

341
Subotica; foto: Wikipedia - ilustracija

Subotica — Pripadnik hrvatske zajednice u Srbiji fizički je napadnut 2. augusta u Subotici, saopštilo je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju HNV-a, 4. augusta Vijeću je prijavljeno da je dva dana ranije u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51) stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju.

HNV dodaje da je napadač prethodnio prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B, od kojih su njih petoro državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem u Hrvatskoj.

“Napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’. Na pitanje Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkog napada na Z. B. koji je pretrpio lakše fizičke povrede”, saopštilo je HNV, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, napadnuti je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj ali Z. B. nije dobio zapisnik sa uviđaja.

“Osuđujemo ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi i otvoreno stajemo u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo da je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju prema pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzrokovan i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima”, saopštio je HNV.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)