Naslovnica BiH Vojne počasti na dočeku Džaferovića u Tirani

Vojne počasti na dočeku Džaferovića u Tirani

342

Tirana — Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Albaniji svečano i uz vojne počasti dočekao je danas ispred predsjedničke palate u Tirani predsjednik Albanije Ilir Meta.

Intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Republike Albanije, pripremljena je i smotra Počasne garde, a predsjedavajući Džaferović upisao se u Knjigu gostiju.

Nakon toga počeo je ‘tête-à-tête’ sastanak predsjedavajućeg Džaferovića i predsjednika Mete, a zatim i bilateralni sastanak zvaničnih delegacija dvije države.

Po završetku sastanaka planirana je konferencija za novinare, na kojoj će se medijima obratiti predsjedavajući Džaferović i predsjednik Meta.

Džaferović je napomenuo je da je potrebno jačati odnose između zemalja koje vežu euroatlantske integracije te smatra da je potrebna saradnja dviju zemalja koje su dio istog regiona zapadnog Balkana.

– Odnosi u regionu nisu opterećeni otvorenim pitanjima, ali uvijek može bolje. Nismo iskoristili sve mogućnosti, posebno kada je u pitanju ekonomski aspekt. Možda je tome razlog činjenica da BiH nema ambasadu u Tiranu niti Albanija ima ambasadu u Sarajevu – kazao je Džaferović.

Podvukao je da je Predsjedništvo BiH odobrilo sporazum u saradnji u ekonomskoj oblasti te je izrazio nadu da će on pomoći da ekonomska saradnja bude na više nivou.

(StarMo)