Naslovnica Život Vojna parada u Ankari na Dan pobjede

Vojna parada u Ankari na Dan pobjede

291

Ankara — Širom Turske danas se obilježava 30. august, nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije, javlja Anadolu Agency.

Tim povodom je u Ankari upriličena i vojna parada. Turski vojnici su paradirali od zgrade Velike narodne skupštine Republike Turske do bivše prve zgrade turske skupštine na području Ulusa.

Trupe koje su učestvovale u paradi, pridržavale su se mjera uvedenih zbog širenja nove vrste koronavirusa, a koje se, između ostalog, odnose na držanje socijalne distance, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na agenciju Fena.

Parada je upriličena na dionici od oko četiri kilometra. Vojnici su nosili veliki poster vojskovođe i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka. U paradi su, između ostalih, učestvovali pripadnici Turskih oružanih snaga, kao i kopnene, pomorske i zračne snage.

Tokom parade poduzete su opsežne sigurnosne mjere.

Na današnji dan, prije 98 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

(StarMo)