Naslovnica BiH Vojna imovina u RS: Još jedna odluka Ustavnog suda u korist BiH

Vojna imovina u RS: Još jedna odluka Ustavnog suda u korist BiH

401
foto: arhiva

Sarajevo — Ustavni sud BiH donio je još jednu odluku protiv Republike Srpske kada je riječ o uknjižavanju vojne imovine na državu.

Kako je javilo državno pravobranilaštvo, odlukom Ustavnog suda BiH broj: AP 2004/18 usvojena je apelacija koju je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Trebinju, vezano za uknjižbu vojne imovine – Skladište Filipovići u Foči.

Ustavni sud je nedavno usvojio i apelaciju Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine protiv odluka Vrhovnog suda RS i Okružnog suda u Doboju, a u vezi s uknjižbom vojne imovine, preciznije kasarne u Doboju.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH definisane su 63 lokacije vojne namjene koje su perspektivne za OS BiH i koje trebaju biti knjižene kao vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Od toga je 41 u Federaciji BiH i 22 u Republici Srpskoj.

Pravobranilaštvo RS-a je po nalogu vrha tog entiteta zakočilo ovaj proces poručivši da Republika Srpska neće dozvoliti da nepokretna vojna imovina s njene teritorije bude uknjižena na BiH, čime je blokiran jedan od koraka na putu u NATO.

(StarMo)