Naslovnica BiH Voćari trebaju veću podršku

Voćari trebaju veću podršku

425
foto: ilustracija

Sarajevo — Zbog zloupotreba pojedinaca, izvoz jabuka i krušaka iz Bosne i Hercegovine na tržište Rusije jedno vrijeme je bio obustavljen i zabranjen, nakon čega su uslijedile nove obaveze za voćare sa našeg područja, koje su morali ispuniti, ukoliko žele nastaviti izvoz.

U međuvremenu, ova situacija je uticala na količinu voća koja se izvozi i napravila je niz problema, uglavnom malim proizvođačima, prenosi federalna.ba.

Novi sistem i procedura uz uslove koje moraju ispuniti proizvođači iz Bosne i Hercegovine ukoliko žele izvoziti voće i povrće na područje Ruske Federacije su pooštreni. Prethodna iskustva oko zluopotreba pojedinaca odrazila su se negativno na poljoprivredne proizvođače, ali i ekonomsku sliku naše zemlje. Voćari su saglasni da se takva situacija ne smije ponoviti.

„To je mukotrpan posao. Čeka se od jednog stabla koje se posadi tri – četiri godine da bi se postigli neki rezultati i dobijali prinosi, tako da država bi trebala malo više da da nama proizvođačima“, kaže Amir Nezić, proizvođač voća iz Gradačca.

Nekoliko kompanija iz Gradačca stalni je snabdijevač tržišta u Rusiji, pretežno kruškom i jabukom. Za mjesec dana slijedi novi period izvoza, uz pooštrene mjere.

„Da bi se izvezlo u Rusku Federaciju, niz je dokumenata koji treba da se urade i završe da bi se dobio certifikat o izvozu i porijeklu proizvoda, fitosanitarni certifikat“, rekao je Mirza Taletović, proizvođač voća iz Gradačca.

Iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH ističu da je pored turskog, rusko tržište jedno od stabilnijih za izvoz voća i povrća iz naše zemlje, tako da je u prvih šest mjeseci ove godine iz naše zemlje izvezeno jabuka i krušaka u vrijednosti od oko 14 miliona maraka. Pooštrene mjere i uslovi koji moraju ispuniti proizvođači voća, trebali bi pozitivno uticati na izvoz.

„Jer u budućnosti, a znajući čime se u Upravi susrećemo ovih dana, odnosno prethodnih mjeseci, to je da mi moramo u potpunosti da preuzmemo standarde koje traži evropsko ili bilo koje drugo tržište“, ističe Goran Petković, direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Ispuniti standarde nije problem, kažu proizvođači voća, ali im je potrebna veća podrška države da bi proizvode iz Bosne i Hercegovine plasirali na svjetska tržišta.

(StarMo)