Naslovnica BiH VMBiH: Poduzimamo sve potrebne mjere zaštite medijskih djelatnika

VMBiH: Poduzimamo sve potrebne mjere zaštite medijskih djelatnika

369
foto arhiva

Sarajevo — Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavijestilo je Udruženje BH novinari da “poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se osigurala zaštita novinara i drugih medijskih djelatnika tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa”.

Imajući u vidu trenutnu situaciju sa pojavom koronavirusa u BiH i upravo da bi se izbjeglo okupljanje većeg broja novinara na jednom mjestu, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH-Služba za informiranje pokrenula je aktivnosti na organiziranju izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara. Uspostavljena je saradnja sa javnim servisom BHT1, o čemu su obaviješteni predsjedavajući i ministri. U cilju mjera vršio bi se prijenos uživo, dijeljenjem signala i snimale određene poruke i vezano za suzbijanje širenja koronavirusa – navode iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Služba za informiranje ove institucije koristiće se i svim raspoloživim komunikacijskim alatima i kanalima kako bi informacije doprle do svih medija, odnosno građana koji treba da budu blagovremeno informisani.

– Ujedno Vas molimo da apelirate na medijske kuće da vode računa o svojim zaposlenicima poštivajući sve preventivne mjere nadležnih institucija, kao i vaše preporuke. Posebno nam je drago da smo da isto razmišljamo kada je u pitanju zaštita naših kolega kao i svih građana Bosne i Hercegovine – stoji u dopisu iz Vijeća ministara upućenom Udruženju BH novinari.

Upravni odbor BH novinara pozvao je juče predstavnike nadležnih državnih institucija da osiguraju medijskim ekipama praćenje aktuelnih događaja u vezi sa pandemijom koronavirusa na način koji neće predstavljati zdravstveni rizik za učesnike tih događaja. Jedna od predloženih mjera je i formiranje medijskog poola u Sarajevu koji će biti mjesto održavanja svih zvaničnih press konferencija za prezentovanje najnovijih podataka i poduzetih mjera u vezi sa koronavirusom.

(StarMo)