Naslovnica Politika VM: Srpski predstavnici glasali protiv budžeta

VM: Srpski predstavnici glasali protiv budžeta

429
Zoran Tegeltija

Sarajevo — Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, te ga uputilo Predsjedništvu BiH, koje je formalni predlagač ovog dokumenta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je ta odluka donesena sa sedam glasova „za“ i tri glasa “protiv”, a protiv su glasali ministri Staša Košarac, Vojin Mitrović i on.

Pojašnjavajući kako je utvrđen nacrt budžeta, ako članovi Vijeća ministara BiH iz srpskog naroda nisu glasali „za“, kazao je da se odluke koje donosi Vijeće ministara, a koje nisu konačne, već koje podliježu potvrđivanju nekih drugih nadležnih institucija – Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH itd., donose prostom većinom u Vijeću ministara.

“Od 10 članova Vijeća ministara, sedam je glasalo ‘za’ i stvorila se pretpostavka da se to uputi u daljnju proceduru”, pojasnio je on.

Po njegovim riječima, ovaj budžet koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora, pripremljen je u normalnim okolnostima u kojima smo se nalazili.

“Na žalost, danas kada usvajamo ovaj budžet, stanje je sasvim drugačije. U ovom trenutku, entiteti razgovaraju o izradi rebalansa sa sasvim drugačijom strukturom njihovih budžeta. Predviđa se preraspodjela unutar rashodovne strane budžeta, predlaže se smanjenje plata zaposlenih u javnoj upravi i u javnim preduzećima, ukidaju se tekući grantovi i tome slično. To je on što predlažu entiteti. Na žalost, naš budžet je rađen u normalnim okolnostima i on izgleda sasvim drugačije”, naveo je Tegeltija, prenosi federalna.ba.

Kaže da je predlagao da ministar finansija i trezora povuče nacrt budžeta za 2020. godinu, “da nakon završetka ove zdravstvene borbe za život i zdravlje građana, zajedno sjednemo s vladama entiteta u Fiskalnom vijeću i procijenimo kako će se kretati prihodi i u skladu s tim da ugradimo i planiramo budžete“.

Tegeltija navodi da nije preovladao takav stav u Vijeću ministara BiH, te je podržan budžet i upućen u dalju proceduru.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za drugi kvartal 2020. godine, za period april-juni.

(StarMo)