Naslovnica Izdvojeno Vllasi: Nikakve sličnosti između Kosova i RS

Vllasi: Nikakve sličnosti između Kosova i RS

272
Azem Vlasi

Sarajevo — Advokat i političar s Kosova Azem Vllasi bio je gost u ‘Danu uživo’ na televiziji N1 gdje je, između ostalog, govorio i zašto Aleksandar Vučić želi da Crna Gora postane dio Srbije, kako gleda na odnose u regiji, o retorici Milorada Dodika i da li je Bosna i Hercegovina spremna za neki novi Dayton.

Na pitanje jesu li odnosi danas gori nego prije 10 i više godina, Vlassi je odgovorio potvrdno.

“Jesu, iako su promijenjene okolnosti, mimo opasnosti od ratnih sukoba, atmosfera je kao početkom ‘90. Razlog je u srpskom korpusu jer se tamo i dalje vode politike iz vremena Miloševićevog režima, a izgubili su ratove. Vlasti u Beogradu su upregle određene snage iz Banja Luke, kao i kleronacionalističke snage u Crnoj Gori”, smatra Vllasi.

Na konstataciju kako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik često izjednačava pitanje Kosova sa pitanjem entiteta Republika Srpska, Vllasi je rekao kako tu nema nikakve sličnosti.

“On to dobro zna. Dodik slijedi politiku Srbije i Rusije. Misli da će na taj način pomoći Vučića. Republika Srpska je nastala u Daytonu 1995. i svi znamo kakve su kazne dobili rukovodioci ovog entiteta”, kazao je Vllasi, te na pitanje voditelja treba li Bosni i Hercegovini “Dayton 2” kazao je da treba.

“Da BiH postane funkcionalna država, da se osigura zastupljenost i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i ostalih građana koje sada niko ne ferma. Davno je sazrilo vrijeme da se dogradi Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Vllasi.

Kompletan intervju je na ovom linku.

(StarMo)