Naslovnica Region Vlasi: Srbija će “jednog dana” priznati Kosovo

Vlasi: Srbija će “jednog dana” priznati Kosovo

404
Azem Vlasi

Priština — Advokat i poznavalac političkih prilika na Kosovu Azem Vlasi ne očekuje da će u skorije vrijeme doći do okončanja dijaloga Beograda i Prištine zbog toga što su pozicije strana udaljenije nego što su bile.

Ipak, smatra da će Srbija “jednog dana priznati nezavisnost Kosova”, a da je nepoznanica pod kojom vlašću će to učiniti.

– Pri ovakvom stavu Srbije, a naročito pred izbore, neće biti pomaka. Ipak, jednoga dana će se to desiti, a pod kojom vlašću, ne može da se predvidi. U Srbiji treba da se shvati da priznanje Kosova prije svega znači normalizaciju međusobnih odnosa, da okrenemo novu stranicu u našim odnosima. I Srbima na Kosovu će biti mnogo bolje, jer ako su uvijek na nekoj liniji zategnuti odnosi Srbije i Kosova, ni Srbi na Kosovu se ne osjećaju dobro – rekao je Vlasi.

On je poručio da bi Srbija upravo zbog kosovskih Srba trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

Ocijenio je da Srbija vodi uzaludnu bitku jer „ne može da utiče na status, ustavni položaj, granice i teritoriju Kosova kao nezavisne države“.


– Srbija od ometanja Kosova nema nikakvu korist, osim što ostavlja gorčinu u međusobnim odnosima. Srbija nikog ne može da ubijedi da ima neku korist od toga što će trčkarati po svijetu, da neke male zemlje ubijedi da stopiraju priznanje Kosova, a ima štetu, jer se to štetno odražava na odnose sa Kosovom – rekao je on – javlja Hayat.ba.

 

(StarMo)