Naslovnica Izdvojeno Vladika Grigorije: Graditi bolnice, a ne crkve

Vladika Grigorije: Graditi bolnice, a ne crkve

142
Grigorije Durić

Beograd — Episkop diseldorfski i cijele Njemačke i nekadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski, Grigorije komentirao je odluku da Vlada Srbije izdvaja novac za izgradnju crkve, u trenutku dok se zdravstveni sistem suočava sa kolapsom zbog eskalacije krize izazvane koronavirusom.

“Više puta sam govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gdje je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve”, rekao je vladika Grigorije za beogradski Danas.

Još kao episkop Zahumsko-hercegovački 2013. godine je donio preporuku da se na teritoriji kojom je tada upravljao do daljeg ne grade hramovi.

“Na ovaj način želimo preporučiti svima koji su imali ili će imati namjeru priložiti novac u izgradnju hramova, da planirana sredstva daju za uređenje ili izgradnju vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i humanitarnih organizacija”, poručio je tada vladika, a njegove riječi naišle su na osudu najtvrđeg krila SPC i tvrdokornih vjernika.

Grigorije je ostao pri svom stavu, ponavljajući:

“Bilo bi veoma dragocjeno da voljom i upornošću pomognemo bolnice i škole. Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova, kako bi to, uostalom, bilo moguće. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi”, poručio je vladika Grigorije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)