Naslovnica Izdvojeno Vladika Grigorije: Autokratija na Balkanu “u terminalnoj fazi”

Vladika Grigorije: Autokratija na Balkanu “u terminalnoj fazi”

224
vladika Grigorije; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Episkop diseldorfski Srpske pravoslavne crkve Grigorije je u autorskom tekstu za NIN poručio da vjeruje da je autokratija na Balkanu “u terminalnoj fazi”.

Naveo je da se u Crnoj Gori vidjelo da i “najvisprenije autokrate kad-tad siđu s vlasti”, jer su se pojavili političari koji se zalažu za građansku državu koja će sve nacije čuvati od bezakonja.

Vladika Grigorije koji je za razdvajanje države i crkve, ali uz međusobni dijalog, poštovanje i razumijevanje, napisao je da je uvjeren da je crkva doprinijela demokratizaciju društva i da povratak u prethodne vjekove nije moguć.

“Istinska demokratija moguća je samo ako smo spremni da saslušamo jedni druge, a za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare diktaturu, nepotizam, korupciju i kriminal”, napisao je Grigorije, prenosi N1.

Ocijenio je da je “nesposobnost da se razgovara i čuje i druga strana najvidiljivija posljedica totalitarizma, kod čijih predstavnika kao da postoji neka neobjašnjiva nostalgija za Golim otokom, logorima i lomačama kao najuspješnijim metodama ušutkivanja”.

“Istinska demokratija je moguća samo ako smo spremni da (sa)slušamo jedni druge. Za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare nametljivost, diktaturu, nepotizam, korupciju, kriminal. Svi koji izbjegavaju dijalog koriste se upravo parolama da štite državu, religiju, Crkvu, naciju, a u stvari to nije nimalo dobro ni za Crkvu, ni za državu, niti za naciju”, rekao je Grigorije.

(StarMo)