Naslovnica Mostar Vladičanski dvor: Obilježen Dan državnosti Srbije

Vladičanski dvor: Obilježen Dan državnosti Srbije

667
Marija Bakoč

Mostar — Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru organizovao je sinoć u Vladičanskom dvoru u Mostaru prijem povodom Sretenja – Dan državnosti Srbije koji se obilježava 15. februara.

Konzul –žeran u Generalnom konzulatu u Mostaru Marija Bakoč kazala je da Republika Srbija slavi Sretenje “kao jedan od najbitnijih datuma u istoriji savremene Srbije” – javlja Top portal.

Ona je podsjetila da je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donesen i pod zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav koji je jedan od najdragocjenijih i najvrjednijih pravnih i političkih dokumenta u istoriji srpskog naroda.

Bakočeva je podcrtala da je “jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije regionalna saradnja i unapređenje dobrosusjedskih odnosa”.

Ona je podsjetila da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proteklih godina “posvetilo izuzetnu pažnju programima saradnje sa Srbima u regionu, što je realizovano kroz niz projekata u cilju očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u regionu, te da je posvetilo i značajnu pažnju jačanju konzularne mreže u okviru koga je otvorena i Konzularna kancelarija u Drvaru”.

“Republika Srbija, Vlada Republike Srbije kao i Generalni konzulat u Mostaru će i ubuduće biti posvećeni jačanju ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, u korist svih građana naše dve zemlje. O tome najbolje svedoči i nedavna poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ministara Vlade Republike Srbije Drvaru”, navela je Bakoč.

(StarMo)