Naslovnica BiH Vlada RS: Krivična prijava protiv Stanivukovića

Vlada RS: Krivična prijava protiv Stanivukovića

224
Draško Stanivuković

Banja Luka — Vlada Republike Srpske (RS) uputila je danas Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka krivičnu prijavu protiv Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banje Luke i komandanta Štaba za vanredne situacije Grada Banje Luke, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, krivična prijava je upućena zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio krivično djelo protiv zdravlja ljudi iz člana 195. Krivičnog zakonika Republike Srpske naslova – Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U prijavi se, između ostalog, navodi da je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je ujedno i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, duži vremenski period, počev od 24. do 30. septembra 2021. godine, “koristio i koristi svaku priliku i medijski nastup na teritoriji RS i BiH kako bi prouzrokovao paniku i strah i neizvjesnost kod stanovništva RS iznoseći lažne i neistinite tvrdnje, te posebno iznoseći neistinite navode da se na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kao i drugim zdravstvenim ustanovama – bolnicama na teritoriji RS, pacijentima oboljelim od zarazne bolesti – Covid 19, koji je već odnio nebrojeni broj života, daje industrijski kiseonik umjesto medicinskog kiseonika.”

Stanivuković je podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

(StarMo)