Naslovnica Politika Vlada RS diskriminira muslimane i katolike

Vlada RS diskriminira muslimane i katolike

506
Ramiz Salkić

Banja Luka — Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je potrebno ponovo analizirati Zakon o praznicima u tom entitetu, kao i odredbu da entitetska vlada svojom odlukom može da proglasiti određeni dan neradnim.

“Vlada entiteta redovno, svake godine zloupotrebljava ovu odredbu i proglašava neradnim danom obilježavanje Nova godina po julijanskom kalendaru, što predstavlja diskriminaciju Bošnjaka, muslimana i Hrvata, katolika”, rekao je Salkić za Fenu.

Također, ove godine je, podsjeća, Vlada RS-a svojom odlukom proglasila neradnim danom i 9. januar, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine označio kao dan koji se ne može obilježavati kao dan ovog entiteta.

“Vlada je svojom odlukom, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture, nametnulo obilježavanje slave Sveti Sava u školama, što je također diskriminatorna odredba spram Bošnjaka muslimana i Hrvata katolika, te svih drugih građana koji nisu pravoslavci”, ukazao je Salkić, prenijeli su bh. portali.

Neophodno je, smatra, tražiti i ocjenu usklađenosti zakona koje je donio entitetski parlament u prethodnom periodu sa članom 97. Ustava entiteta RS, koji predviđa zastupljenost po popisu iz 1991. godine, što važeći zakoni ne prepoznaju na način kako je to Ustav propisao, što predstavlja izvor diskriminacije.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je mjesto gdje se treba i može popravljati sve ono što nameće trenutna vlast u bh. entitetu RS, a što je izvor diskriminacije u različitim sferama života”, ocijenio je Salkić.

Uvjeren je i da postoji osnov za pokretanje ocjene usklađenosti određenih odredbi Ustava entiteta RS s Ustavom Bosne i Hercegovine, a što se odnosi na asimetrična rješenja u ustavima entiteta a tiču se određenih nadležnosti i procedura donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tjelima entiteta.

(StarMo)