Naslovnica Mostar Vlada HNK: Više od 3,3 miliona KM za vansudske nagodbe!

Vlada HNK: Više od 3,3 miliona KM za vansudske nagodbe!

95
foto arhiva

Mostar — Na današnjoj sjednici, Vlada HNK je usvojila Odluku o pokretanju postupka zaključenja Ugovora o vansudskim nagodbama i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima.

Istaknuto je kako je obuhvaćeno 465 tražitelja potraživanja u iznosu od ukupno 2.368.940 KM.

Također je navedeno kako će, kroz Izmjene i dopune Budžeta, biti isplaćeno i dodatnih milion KM za redovna potraživanja što je ukupno 3.368.940 KM za tu namjenu.

Na taj način, nakon realizacije određenih zaključaka po sindikalnim traženjima, ispunjavaju se i zaključci vezani za ostale zahtjeve o kojima je postignuta saglasnost sa sindikatima budžetskih korisnika. U raspravi je iznova ponovljeno kako je Vlada od 2016. do danas iz Budžeta HNK, kroz redovno izvršenje sudskih presuda i u postupku vansudskih nagodbi, tražiteljima isplatila oko 20 miliona KM.

Vlada je danas započela raspravu o izradi Izmjena i dopuna Budžeta za 2021. godinu, Nacrta Budžeta HNK za 2022. godinu te finansijskih planova vanbudžetskih fondova. Na osnovu rasprava utvrđene su smjernice za izradu nacrta tih najvažnijih kantonalnih finansijskih dokumenata o kojima će se izjasniti Vlada, a potom i Skupština.

(StarMo)