Naslovnica Mostar Vlada HNK: Utvrđen prijedlog “korona zakona”

Vlada HNK: Utvrđen prijedlog “korona zakona”

168

Mostar — Na današnjem, prvom dijelu 122. sjednice Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) utvrdila je Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID 19) i podršci privredi na području HNK i uputila ga u hitnu skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Ponovno je istaknuto kako Zakon donosi niz konkretnih i kvalitetnih rješenja osobito u vezi sa subvencionisanjem najnižih plata za desetak hiljada radnih mjesta u ugroženim privrednim sektorima.

Takođe, Zakonom će biti održavana poticajna politika u strateškim privrednim granama – poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, preduzetništvu, cestogradnji i dr., čime se otvara prostor za oporavkom i sprječava dalji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNK.

Uz oslobađanje određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, predviđeno je i osnivanje stabilizacijskog fonda. Pravo na subvencionisanje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tokom borbe protiv pandemije, uz uslov da imaju izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plate i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Najniže neto plate bit će subvencionisane od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Na drugom dijelu sjednice, Vlada raspravlja o Prijedlogu Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2020. godinu.

(StarMo)