Naslovnica Mostar Vlada HNK: Sagledati mogućnosti za povećanje plata u zdravstvu

Vlada HNK: Sagledati mogućnosti za povećanje plata u zdravstvu

518

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj sjednici nastavila je raspravu o primjeni Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u području zdravstva u HNK.

Tokom rasprave, Vlada je izrazila žaljenje činjenicom kako sindikat nije prihvatio Vladin prijedlog o produženju važenja postojećeg Kolektivnog ugovora za još jednu godinu, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Naveli su i kako je toku izrada kantonalnih finansijskih dokumenata za sljedeću godinu te da se na današnjoj sjednici već raspravljalo o Prednacrtu budžeta HNK.

Vlada HNK izrazila je spremnost da do izrade Nacrta budžeta, o kojem će biti raspravljano na sjednici Vlade u utorak, 26. novembra, realno sagleda mogućnosti za određenim povećanjem plata radnicima u zdravstvu.

“Iznova je iskazana spremnost Vlade da, u skladu sa mogućnostima, podrži rad zdravstvenih institucija i njihovih radnika, što je potvrđeno značajnim povećanjem izdvajanja za zdravstvo i redovnim ispunjavanjem obaveze koju je Vlada preuzela u skladu sa potpisanim Kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti medicine i stomatologije na području HNK-a”, stoji u saopštenju.

(StarMo)