Naslovnica Mostar Vlada HNK: Proširenje programa ranog otkrivanja raka dojke

Vlada HNK: Proširenje programa ranog otkrivanja raka dojke

443

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na svojoj današnjoj sjednici usvojila je informaciju o Kantonalnom programu ranog otkrivanja raka dojke od 2019.-2022. godine.

Istaknuto je kako je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite sklopilo ugovore o učestvovanju u provođenju pilot projekta programa, koji je Vlada HNK usvojila prva u Bosni i Hercegovini, s dvije zdravstvene ustanove: SKB Mostar i Dom zdravlja Konjic, gdje su mamografski pregledi počeli sredinom septembra.

Budući da je pilot projekt pokazao odlične rezultate, stvoreni su preduslovi za implementaciju tog programa i u ostalim zdravstvenim ustanovama koje su izrazile spremnost za učestvovanjem, saopšteno je iz Vlade HNK.

Nakon provedene procedure javnog konkursa, usvojena je i odluka o odabiru 37 projekata socijalne politike za koje je, na osnovu usvojenih kriterija i uslova za raspodjelu, izdvojeno ukupno 100.000 maraka.

Na sjednici je razmotrena i usvojena odluka o dodjeli 72.000 maraka ustanovama i udruženjima u okviru kojih je organizovana javna kuhinja.

Svjesna značenja stalne obuke stručnih radnika iz centara za socijalnu zaštitu, u skladu sa Zakonom o udomiteljstvu Federacije BiH, Vlada je usvojila odluku kojom je izdvojila 10.000 maraka za tu namjenu, a sredstva će biti dodijeljena nakon provedene procedure javnoga konkursa na koji se mogu javiti centri za socijalni rad s područja HNK koji ispunjavaju opšte i posebne kriterije konkursa.

Radeći kontinuisano na provođenju integrisane multisektorske Strategije razvoja HNK u kojoj je, u okviru strateškog cilja usmjerenog na podizanje konkurentnosti poljoprivrede, preduzetništva i turizma, jedna od prioritetnih mjera osiguranje održivog ruralnog razvoja, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i odluku o izradi Strategije ruralnog razvoja HNK od 2020.-2027. godine.

Istaknuto je kako je cilj izrade Strategije, na kojoj će Vlada raditi zajedno s UNDP-em, poboljšanje ukupnih uslova življenja i zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima.

Usvojena je i odluka o izvršenju Programa zapošljavanja pripravnika u 2019. godini u kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, organima i institucijama HNK kojima će biti omogućeno zapošljavanje sto mladih visokoobrazovanih osoba.

Takođe, Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju jednokratnih pomoći za pokrivanje troškova liječenja i rješavanje stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica, stoji u saopštenju iz Vlade HNK-a.

(StarMo)