Naslovnica Mostar Vlada HNK: Preko pola miliona KM za obnovu zgrade suda

Vlada HNK: Preko pola miliona KM za obnovu zgrade suda

320

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru, usvojila je Prijedlog izvještaja o radu, te izvještaja o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija i Kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2020. godinu, koja će biti upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Istaknuto je kako je, uprkos pandemiji koronavirusa, Vlada nastavila provoditi aktivnosti i projekte u svim područjima djelovanja – obrazovanju, kulturi, sportu, brizi za socijalne kategorije, boračkoj populaciji i brojnim drugima, te je naglašeno donošenje takozvanog “koronazakona”, te pomoć privredi, turizmu i poljoprivredi i kroz druge oblike kreditiranja i poticanja za što su izdvojena značajna sredstva, saopšteno je iz Vlade HNK.

Usvojen je i Prijedlog programa rada Vlade HNK za 2021. godinu, koji predstavlja sistemski i metodičan prikaz instrumenata i mjera kojim će se nastaviti započete aktivnosti iz prethodnih godina, s ciljem postizanja pravne sigurnosti, ekonomskog rasta i društvene solidarnosti.

U Programu rada prioritetni ciljevi su održivost javnih finansija, poboljšanje životnog standarda, osiguravanje društvene pravednosti i socijalne uključenosti, unaprijeđeno poslovno okruženje, održivi privredni rast i razvoj te energetska efikasnost.

Nastavljajući Projekat energetske efikasnosti u sklopu kojeg je do sada obnovljeno više od 30 objekata u svim gradovima i općinama HNK, Vlada je donijela odluku o obnovi i “utopljavanju” zgrade Kantonalnog suda u Mostaru, a procijenjena vrijednost investicije je oko 550.000 maraka.

Nastavljajući dugogodišnji projekat zapošljavanja pripravnika, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zaključak o apliciranju na javni poziv Federalnog zavoda za zapošljavanje za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja 2021. godine – prvo radno iskustvo za mlade nezaposlene osobe.

Vlada je još jednom raspravila problematiku s kojom je suočena zbog brojnih tužbi vezanih za radne odnose o kojima presude, uz domaće, donose i međunarodni sudovi. S ciljem iznalaženja adekvatnih odgovora na taj problem koji značajno opterećuje kantonalni budžet, Vlada je osnivala međuresornu komisiju, koja je zadužena dostaviti prijedlog budućih aktivnosti.

Iz resora Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Vlada je usvojila Izvještaj o radu inspektorata za proteklu godinu, a u njemu je navedeno kako je provedeno ukupno 414 općih, tematskih i kontrolnih nadzora.

Na današnjoj sjednici Vlada HNK je, uz niz drugih odluka, zaključaka i rješenja usvojila i Informaciju o poslovanju J.P. Šumsko-gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar, te Informaciju o stanju u Upravi za šumarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(StarMo)