Naslovnica Mostar Vlada HNK: Preko 3 miliona za poljoprivredu i privredu

Vlada HNK: Preko 3 miliona za poljoprivredu i privredu

371

Mostar — Na današnjoj 125. sjednici, koja je, zbog specifičnih uslova održana on-line, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNK, koji će biti upućeni u dalju skupštinsku proceduru, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Usvojen je i Program rada Vlade za 2020. godinu, koji će, također, biti upućen u skupštinsku proceduru.

Suočena s ogromnim finansijskim problemima u vezi s provedbom sudskih presuda koje donese domaći i međunarodni sudovi, Vlada je danas, uz značajne aktivnosti koje duži niz godina provodi posebno kroz vansudske nagodbe, usvojila i Akcioni plan aktivnosti potrebnih za izvršenje generalnih mjera po presudama Evropskog suda. Izražena je nada kako će Evropski sud prihvatiti Akcioni plan što bi bilo od velikog značaja za stabilnost kantonalnih javnih finansija. Donesen je i zaključak da se, zbog značaja teme i finansijskih implikacija na Budžet, usvojeni Akcioni plan u vidu informacije dostavi poslanicima u Skupštini.

U cilju kvalitetne pripreme za novu školsku godinu, Vlada je danas dala saglasnost na prijedlog organizacijske šeme srednjih škola u HNK za školsku 2020./2021. godinu.

Članovi Vlade prihvatili su Plan provedbe Programa razvoja male privrede za 2020. godinu Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona u iznosu od 1.000.000 KM. Tokom rasprave istaknuto je uvjerenje kako će i ova podrška pomoći u osnaživanju privrede koja dodatno trpi velike posljedice zbog korona krize. Također, usvojen je Program utroška sredstava Ministarstva za transfere neprofitnim organizacijama u iznosu od 140.000 KM.

Vlada je usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava. Istaknuto je da je za ovu namjenu povećan ukupni iznos sredstava koji sada iznosi 2.000.000 KM.

Također, usvojena je Izmjena Plana i programa Uprave za ceste Ministarstva prometa i veza za 2020. godinu gdje je na poseban način istaknut projekt sanacije visećeg mosta na regionalnoj cesti R-437 Ostrožac- Fojnica u iznosu od 404.000 KM.

Vlada je usvojila niz odluka iz resora Ministarstva za pitanja boraca, a vezanih za ostvarivanje prava na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, koje se odnose na pokrivanje troškova liječenja i podrške licima u stanju socijalne potrebe.

Na današnjoj sjednici Vlada je raznotrila i prihvatila Informacija o poslovanju Javnog preduzeća Šumsko-gospodarsko društvo „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o. Mostar za 2019. godinu. U obrazloženju Informacije direktor Trpimir Jelić iznova je istakao ozbiljnu devastaciju šumskog dobra, pozvavši još jedanput sve aktere uključene u tu problematiku da se istinski zauzmu za njegovo rješavanje.

(StarMo)