Naslovnica Mostar Vlada HNK poziva direktore bolnica i Domova zdravlja…

Vlada HNK poziva direktore bolnica i Domova zdravlja…

398
sjedište Vlade HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je u petak upućeno saopštenje za javnost u vezi višemjesečnog štrajka zdravstvenih radnika.

Na početku saopštenja se kaže kako je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) pokazala dovoljno strpljenja i, poštujući populaciju koju vođe dva sindikata strukovnih zdravstvenih radnika (onog reprezentativnog i onog koji je očiti stalni inicijator skretanja ove nesretne priče na zabrinjavajuću putanju ulice, transparenata i građanskih nemira) nominalno predstavljaju, dosad se suzdržavala od oštrijih reakcija na njihovo sve manje prihvatljivo ponašanje.

“Vrijeme je da se s performansima prekine, a da šačica ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih ličnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unaprjeđenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNK-a!”, stoju u saopštenju.

Iz Vlade HNK podsjećaju kako je Pregovarački tim Vlade i poslodavaca, pregovarajući s reprezentativnim sindikatom koji je predstavljao neljekarsko osoblje zaposleno u zdravstvenom sistemu, još prije tri godine predlagao sklapanje trogodišnjeg kolektivnog ugovora i snaženje prava tih radnika, što je odbijeno od strane tadašnjih sindikalnih vođa.

“Podsjećamo da smo i u ovom slučaju od samog početka problemu pristupili konstruktivno, ali do kraja objektivno, odbijajući odstupiti od postulata provedivosti i održivosti svakog prijedloga koji se našao između dviju pregovaračkih strana. Maksimalistički i isključivi zahtjevi sindikata koji su rezultirali sada svakodnevnim uličnim performansima i necivilizacijskim porukama, potpuno su neodrživi i neprovedivi i očito su samo pokriće za ono što je stvarna agenda jednog dijela sindikalnih vođa”, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade HNK tvrde i da bi eventualno pristajanje na “nelogična i nerazumna traženja dva sindikata koji sada već teroriziraju građane svakodnevnim uličnim marševima u jednom dijelu grada Mostara (da ne spominjemo i evidentirana fizička nasilja iz prethodnih povorki), dovelo do kolapsa i mogućeg potpunog urušavanja cjelokupnog finansijskog i društvenog sistema HNK-a”, što je put koji bi vodio scenariju iz 2014. godine. “Na to ovu Vladu niko neće natjerati, ma kakav performans taj neko izvodio!”, stoji u saopštenju.

U Vladi HNK smatraju i kako je i sama javnost, opravdano, dostigla granicu ogorčenja. Uz sve pandemijske prijetnje, finansijske nesigurnosti, emocionalne i psihičke izazove, čestog prinudnog stavljanja bolnica na ‘hladni pogon’ zbog koronavirusa, već mjesecima pacijenti iz HNK-a (i drugih kantona koji gravitiraju SKB-u Mostar), “samovoljom ovih sindikalnih čelnika, ne mogu dobiti liječenje na koje imaju ustavno, građansko, moralno i svako drugo neotuđivo pravo”.

“Pacijentima ljekarska usluga mora biti pružena, ako ni zbog čega drugog, ako ostavimo po strani i empatiju i ljudskost, onda po osnovi izdvajanja za zdravstveno osiguranje koje im se od svake plate redovno odbija. Došli smo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima koji su primorani, uz svoja osiguranja, tražiti pomoć u privatnom sektoru za čitav raspon bolesti i zdravstvenih stanja. Zbog toga smo svjedočili i opravdanim žestokim reakcijama pojedinih doktora i pacijenata na bolničkim odjelima.

Još jednom pozivamo reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNK-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s ljekarskim osobljem. Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNK-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih radnika u iznosu od ukupno 18 miliona KM!”, stoji, dalje, u saopštenju.

“Ponižavanju pacijenata, ali i časnog zdravstvenog osoblja, mora odmah doći kraj! Vlada sada javno poziva direktore bolnica i domova zdravlja da odmah, bez odgode, osiguraju normalnu i kvalitetnu punu zdravstvenu uslugu za svo stanovništvo i sve zdravstvene osiguranike. Ovaj kanton više ni dana ne smije biti talac privatnih agendi i politizacije pojedinaca koji su vješto izmanipulirali i uzurpirali čitav zdravstveni i društveni sistem”, navodi se, takođe, u saopštenju.

Dok su svi drugi granski sindikati kojima je Vlada stvarni poslodavac, svjesni izuzetno teškog stanja kroz koje prolazimo, spremno prihvatili realnost i pokazali punu kooperativnost u socijalnom dijalogu, poručujemo kako ne vjerujemo da sindikalni čelnici dva spomenuta sindikata predstavljaju volju većine časnih i poštenih zdravstvenih radnika. Prije svega jer i u onom kriznom vremenu stanja nepogode i ‘lockdowna’ Kantona radnu obavezu zdravstvenom osoblju Krizni štab nije bio prisiljen uvoditi zbog te većine časnih i predanih svom izuzetnom pozivu, nego zbog one manjine koja uvijek i u svakom trenutku ima opravdanje za nerad, nemire i izbjegavanje svake obaveze, stoji na kraju saopštenja za javnost iz Vlade HNK-a.

(StarMo)