Naslovnica Mostar Vlada HNK: Podrška za ukupno 1877 privrednih subjekata

Vlada HNK: Podrška za ukupno 1877 privrednih subjekata

255

Mostar — Na današnjoj, 130. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila je Izvještaj o radu Komisije Vlade HNK za upravljanje Stabilizacijskim fondom i utvrđivanje Prijedloga Programa utroška sredstava od subvencija iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nakon kraće rasprave, istaknuto je kako je ukupan broj privrednih subjekata kojima je dodijeljena podrška 1877. Time je Vlada HNK, provodeći Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK, direktno pomogla 81 % subjekata koji su se prijavili na Javni poziv i time dala podršku očuvanju radnih mjesta u privredi i očuvanju krajnje potrošnje.

To je u četvrtak saopšteno iz Vlade HNK-a.

Tim zakonom pružena je podrška i dijelu budžeta jedinica lokalne samouprave (dio poreza na dohodak) te vanbudžetskih fondova (opća vodna naknada i poseban porez). Istaknuto je i to kako su razlozi zbog kojih određeni broj poslovnih subjekata nije ispunio uslove po Javnom pozivu, u većini slučajeva, takvi da istima (u skladu sa naredbama Štaba civilne zaštite) nije bilo zabranjeno obavljanje osnovne djelatnosti ili da su otpuštali zaposlenike.

U okviru ove tačke dnevnoga reda, Interresorna komisija Vlade HNK izvijestila je Vladu HNK o aktivnostima u vezi sa provođenjem procedure po Javnom pozivu za subvencionisanje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka F BiH na prostoru HNK u skladu sa tzv. Korona zakonom HNK, pristiglim prijavama privrednih subjekata i preliminarnoj listi potencijalnih korisnika kreditnih sredstava, koja će biti dostavljena Razvojnoj banci.

Kompletan izvještaj je na ovom linku.

(StarMo)