Naslovnica Mostar Vlada HNK: Odobreno preko milion KM za ‘korona-subvencije’

Vlada HNK: Odobreno preko milion KM za ‘korona-subvencije’

465
foto arhiva

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantopna (HNK) na održanoj sjednici usvojila je Izvještaj o dosadašnjem radu i aktivnostima Komisije Vlade HNK za upravljanje Stabilizacijskim fondom i utvrđivanje Prijedloga programa utroška sredstava od subvencija iz člana 3. i 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK.

U Izvještaju je istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plate u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio marta, april i maj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo privrede, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Utvrđeno je kako iz ta četiri ministarstva 486 aplikanata ispunjava uslove iz javnog konkursa.

U skladu s tim, sačinjena je lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 KM.

Konstatirano je kako su u toku aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uslove i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Vlada HNK danas je usvojila Nacrt zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Nacrt zakona o dopuni Zakona o srednjoškolskom obrazovanju koji će biti upućeni u dalju skupštinsku proceduru.

Dopune zakona odnose se na mogućnost da Vlada, na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uspostavi izvođenje nastave na daljinu ukoliko, zbog vanrednih okolnosti (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti i drugih vanrednih situacija), nije moguće izvoditi redovnu kabinetsku nastavu ili ukoliko se ona obustavi.

Istaknuto je kako dopune zakona omogućavaju da se, u slučaju vremenskih neprilika npr. velikog snijega, pojave oboljenja većeg broja učenika od npr. gripe ili nekih drugih zaraznih bolesti ili građevinskih radova, privremeno može organizirati nastava na daljinu kako bi se osigurao kontinuirani nastavni proces bez potrebe nadoknađivanja i produžavanja trajanja nastave.

Na sjednici je, uz niz drugih odluka, usvojen Izvještaj o radu Vlade, Izvještaj o radu ministarstava, uprava i upravnih organizacija i Kantonalnog javnog pravobranilaštva, te Izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu.

(StarMo)