Naslovnica Mostar Vlada HNK o zemljotresu: Prijavljeno je 90 oštećenja stambenih objekata

Vlada HNK o zemljotresu: Prijavljeno je 90 oštećenja stambenih objekata

172

Mostar — Na današnjoj, 173. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je Odluku o pristupanju izradi Strategije za mlade HNK od 2022. do 2027. godine.

Istaknuto je kako na području HNK postoje samo četiri lokalna vijeća mladih što otežava proces donošenja strategije čiji je prioritet konkretna pomoć mladima iz općina i gradova kantona. Naglašeno je kako je interes strategije da kantonalni organi, lokalne samouprave, sva udruženja građana i subjekti društvene zajednice međusobnom saradnjom i zajedničkim djelovanjem doprinesu postizanju zajedničkih ciljeva koji se odnose na život mladih, saopšteno je u utorak iz Vlade HNK-a.

Iz resora Ministarstva za pitanja boraca, Vlada je usvojila i Program utroška u iznosu od 4.103.760,00 KM od čega će se 3.570.000,00 KM izdvojiti za finansiranje prava u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK, te važećim podzakonskim aktima i programima, a 533.760,00 KM za finansiranje boračkih udruženja i organizacija.

Također, Vlada je usvojila odluku kojom će se pokrenuti izrada Strateškog plana za razvoj boračkog preduzetništva na području HNK za period od 2022. do 2027. godine.

Razmotren je i usvojen Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2022. godini ukupne vrijednosti 1.288.162,33KM. Uz ostalo, za finansiranje hitnih mjera i saniranje posljedica izdvaja se 414.632,46 KM, za preventivne mjere 257.632,46 KM, a za opremanje struktura civilne zaštite 487.081,16 KM.

Vlada je prihvatila Informaciju o posljedicama zemljotresa na području HNK za period od 23. do 25. aprila 2022. godine. Istaknuto je kako je na području Stoca stradala jedna osoba, a nekoliko je osoba zadobilo lakše povrede. Nastala je znatna materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a uočeni su i zastoji na putnim pravcima. Prijavljeno je 90 oštećenja stambenih objekata. Na području Grada Mostara nije bilo prijava materijalne štete. Na području Grada Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta kao i na više parkiranih vozila uslijed pada cigle, a medicinsku pomoć u Domu zdravlja Čapljina zatražile su 4 osobe sa lakšim fizičkim povredama. Završeno je saniranje dimnjaka i popravak krovišta na 7 stambenih zgrada i 54 porodične kuće.

Također, kako bi se na licu mjesta upoznali sa posljedicama potresa i potrebama građana na pogođenim područjima, Delegacija Vlade koju će predvoditi premijer dr. sc. Nevenko Herceg, posjetit će sutra Stolac, Čapljinu i Ravno.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojeno je više odluka vezanih za lov kojima se daje podrška neprofitnim organizacijama u oblasti lovstva, korisnicima lovišta, a u cilju unapređenja gospodarenja lovištem kojega koriste, te doprinosi unapređenju i promicanju lovstva na području HNK.

Usvojen je i Program utroška novčanih sredstava od naknada prikupljenih na osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta u iznosu od 414.000,00 KM.

Iz resora Ministarstva privrede, usvojene su odluke o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekte i fotonaponske elektrane na lokaciji privredne zone Hodovo-Grad Stolac i na lokaciji Čule-Grad Mostar.

Vlada je usvojila Odluku o realiziranju projekta „Boljim upravljanjem do bržeg ekonomskog rasta“, te će s UNDP-om i Vladom Kraljevine Norveške zajednički osigurati 100.000 KM. Kroz planirane aktivnosti opremit će se Srednja građevinska škola Jurja Dalmatinca i JU Srednja građevinska škola u Mostaru kako bi se unaprijedila obuka kadrova potrebnih modernoj privredi.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, donesena je potrebna odluka kojom se omogućava nastavak izrade Strategije razvoja turizma u HNK, stoji u saopštenju.

(StarMo)