Naslovnica Mostar Vlada HNK o privredi i korona zakonu

Vlada HNK o privredi i korona zakonu

200

Mostar — Na današnjoj, 120. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrala je prijedlog mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavurisa na privredu.

Ponovo je istaknuto kako je, uz napore koje je, zajedno sa zdravstvenim radnicima, Štabom civilne zaštite i drugim akterima, dala u zaustavljanju širenja koronavirusa, Vlada kontinuisano radila i na izradi konkretnih mjera za pomoć privredi.

U tom kontekstu pristupilo se izradi Izmjena i dopuna, odnosno Rebalansa Budžeta o kojemu su, kao i o drugim mjerama koje će, moguće, biti pretočene u kantonalni tzv. koronazakon, članovi Vlade, na današnjoj sjednici, raspravljali. S obzirom na to da se radi o vrlo kompleksnim i finansijski značajnim temama, a u cilju donošenja što kvalitetnijih rješenja, zaključeno je kako će, o ovim temama, biti nastavljena rasprava i na narednoj sjednici Vlade koja je zakazana za ponedjeljak.

Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o upravnim taksama s tarifom upravnih taksi HNK koji će biti upućen u dalju skupštinsku proceduru. Istaknuto je kako se izmjene odnose na takse koje se odnose na područje industrije, energije, rudarstva i geologije.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite usvojena je Odluka o odobravanju utroška 34.850,00 KM za finansiranje projekata socijalne politike. Novčana sredstva namijenjena su za finansiranje nabavke potrebnih sredstava za dezinfekciju prostora i lične higijene korisnika smještenih u ustanovama socijalne zaštite.

Takođe, Vlada je dala saglasnost na Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“ Stolac za 2019. godinu.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva privrede, usvojila odluke o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za četiri elektroenergetska objekta na području Općine Ravno. Takođe, Vlada je razmotrila i prihvatila informacije Ministarstva o realizaciji prometa naftnih derivata i o realizaciji elektroenergetskog bilansa za 2019. godinu, te usvojila planove prometa naftnih derivata i proizvodnju i potrošnju električne energije za 2020. godinu.

Vlada je razmotrila i Izvještaj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK o realizaciji kantonalnih novčanih podrški za 2019. godinu. Istaknuto je kako su sredstva za realizaciju Programa podrški osigurana u Budžetu 2019. iznosila 1.258.00,00 KM. Modeli podrški bili su: biljna i animalna proizvodnja, investicijska ulaganja kao i ostale vrste podsticaja-interventna sredstva.

Imajući u vidu povoljniju epidemiološku situaciju, Vlada je usvojila Zaključak kojim se državnim službenicima i namještenicima u kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i stručnim službama i uredima, radno vrijeme organizira kao i prije proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom, odnosno od 8 do 16 sati, navodi se u saopštenju iz Vlade HNK-a.

(StarMo)