Naslovnica Mostar Vlada HNK: Kanton i Općina Konjic nisu upoznati o migrantima

Vlada HNK: Kanton i Općina Konjic nisu upoznati o migrantima

394

Mostar — Tokom trajanja današnje sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprimila je informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je dostavljena iz Ureda za strance BiH, u vezi sa transportom migranata sa područja Unsko-sanskog kantona na područje općine Konjic, odnosno na lokalitet Bradina.

Nakon rasprave, Vlada je jednoglasno usvojila Zaključak kako se ta aktivnost provodi suprotno Zaključku Skupštine HNK od 31. januara 2020. godine u kojem se jasno od svih nivoa vlasti u BiH, traži da, u skladu sa važećim propisima, sa nadležnim organima HNK i jedinica lokalne samouprave u HNK, koordinišu sve aktivnosti koje se odnose na migrante, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Budući da o premještaju migranata na područje HNK nisu upoznati ili na bilo koji način koordinisani predstavnici Općine Konjic i Kantona, Vlada niti njeni organi ne mogu prihvatiti učestvovanje u toj aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Vlada u saopštenju nije državne organe na ozbiljnost, odgovornost i poštivanje svih nivoa vlasti prije preduzimanja ovakvih i sličnih aktivnosti. “Napominjemo kako o premještaju migranata od Vijeća ministara BiH nismo dobili nikakav akt, te tražimo njihovo službeno i javno izjašnjenje”, stoji u saopštenju iz Vlade HNK-a.

(StarMo)