Naslovnica Mostar Vlada HNK: Javni poziv za subvencioniranje kamata

Vlada HNK: Javni poziv za subvencioniranje kamata

260
foto arhiva

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj sjednici, s ciljem pomoći privrednicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, donijela je Odluku o raspisivanju javnog poziva za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka Federacije BiH.

Javni poziv bit će raspisan na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK, a za subvencioniranje kamata Vlada će izdvojiti iznos od pola miliona maraka, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Naglašeno je kako je HNK prvi s kojim je Razvojna banka sklopila Protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja covid-19.

Obrtnicima i privrednicima koji zadovolje kriterije iz javnog poziva bit će omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćat će Vlada HNK, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Na sjednici Vlade HNK istaknuto je da je do sada na osnovu tzv. korona-zakona osigurana podrška za 1.833 privredna subjekta u ukupnom iznosu od 4,74 miliona maraka, stoji u saopštenju.

(StarMo)