Naslovnica Mostar Vlada HNK: Izdvojen novac za put Rujište-Zijemlja, za javne kuhinje…

Vlada HNK: Izdvojen novac za put Rujište-Zijemlja, za javne kuhinje…

820

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na održanoj sjednici usvojila je Plan i program Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza za ovu godinu i Odluku o utvrđivanju metodologije implementacije projekta u ovoj i sljedećoj godini.

Istaknuto je kako, u cilju očuvanja putne infrastrukture i sigurnosti na cestama, prioritet imaju redovno ljetno i zimsko, te investicijsko održavanje cesta za što je osigurano 8 miliona KM. Naglašeno je kako će se u ovoj godini završiti sanacija cesta Tromeđa-Zvirovići i Trnčina-Dobri Do. Uz ostale projekte, istaknuti su i sanacija ceste Kalovljakova luka-Milaševica, te Rujište–Zijemlja gdje će se uložiti po 500.000 KM.

Iz resora Ministarstva privrede usvojen je Plan provedbe Programa razvoja male privrede HNK za 2021. godinu kojim su predviđene subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima u iznosu od 1.200.000 KM. Godišnjim planom predviđeni su poticaji preduzetnicima početnicima u iznosu od 150.000 KM, poticaji za tehnološki razvitak i digitalizaciju u iznosu od 750.000 KM, te poticaji zanatima, starim i tradicionalnim djelatnostima u iznosu od 300.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o načinu utroška sredstava, utvrđivanja kriterija, uvjeta i načina raspodjele sredstava za javne kuhinje u iznosu od 72.000 KM. Istaknuto je kako pravo prijave imaju registrirane ustanove, udruženja i vjerske zajednice u sklopu kojih je organizirana javna kuhinja.

Također, usvojena je Odluka o načinu utroška sredstava, utvrđivanja kriterija, uvjeta i načina raspodjele sredstava za finansiranje projekata socijalne politike u iznosu od 90.000 KM. Pravo na prijavu imaju registrovana udruženja i organizacije čiji se djelokrug rada odnosi na brigu i njegu o socijalno ugroženim i isključenim osobama na području HNK, prvenstveno onima koje su pogođene epidemijom COVID-19. Ministarstvo će objaviti javne pozive za sve zainteresirane za podnošenje zahtjeva i dodjelu sredstava.

Doneseno je više odluka o koncesijama, uz ostale, date su saglasnosti na prijedloge ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije za elektroenergetske objekte fotonaponskih elektrana, te solarnih fotonaponskih elektrana na lokalitetetima Pješivac i Hodovo u Općini Stolac.

Vlada je usvojila i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja, saopšteno je u četvrtak iz Vlade HNK-a.

(StarMo)