Naslovnica Mostar Vlada HNK: Hiljadu školskih tašni i pribora

Vlada HNK: Hiljadu školskih tašni i pribora

375

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Centru za socijalni rad Grada Mostara uručili su danas školske torbe i pribor učenicima iz socijalno ugroženih porodica sa područja Grada Mostara.

Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad Mostar, u ime učenika i roditelja, zahvalila je Vladi HNK na darivanju.

”Premijer Herceg i ministar Hadžović danas su ovdje s nama da obilježe početak nove školske godine i da vam, u ime kantonalne vlade, uruče školske torbe i pribor. Zahvaljujem Vladi na podršci koju nam kontinuisano pruža i koja je iznimno značajna kako za roditelje i djecu, tako i za djelovanje našeg Centra”, naglasila je direktorica Marić, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Djecu, roditelje i radnike Centra pozdravili su i premijer Herceg i ministar Hadžović, a dr. Herceg je istakao kako djeca ove godine u školske klupe idu u posebnim okolnostima, uz propise na koje nismo naviknuti i koji nam izazivaju nelagodu, čak i frustraciju, međutim, činjenica je kako nemamo izbora.

”Nesretna pandemija zahvatila je cijeli svijet i dužni smo se prilagoditi svemu što nove okolnosti od nas traže kako bismo osigurali najveću moguću zaštitu kako za vas mališane, tako i za cijelu našu zajednicu. Međutim, kao što sam već jednom rekao, čestitam vam početak nove školske godine u iskrenoj želji da nam uslovi u kojima se vraćamo u škole budu premosnica iz vanrednog u normalno stanje. Želim ostati optimist i vjerovati da će uskoro doći do vraćanja naših života u normalne tokove kako bismo mogli ponovno živjeti onako kako smo naviknuli i kako to naša priroda, kao društvenih bića, od nas traži.

Vlada HNK bila je i ostat će uz vas na svaki način na koji to može. Jučer smo usvojili Odluku i izdvojili 100 hiljada KM za nabavku zaštitne i dezinfekcijske opreme za naše školske ustanove, a i ovaj čin dodjele 1000 školskih torbi i pribora tek je jedna od redovnih aktivnosti koju provodimo u saradnji sa centrima za socijalni rad na području našeg kantona. Mi ne prestajemo ulagati maksimalne napore kako bismo stalno i uporno unaprjeđivali uslove školovanja u Kantonu, podižući životni standard prosvjetnih radnika, obnavljajući i energetski unaprjeđujući naše škole, igrališta i sale, itd. svjesni kako je uloga obrazovanja od presudne važnosti za našu budućnost.

U nadi kako smo, ovim činom, makar djelimično olakšali pripremu za školu i vama mališanima i vašim roditeljima, želim naglasiti kako od učitelja, nastavnika i profesora očekujem potpunu posvećenost njihovu časnom pozivu, a od učenika ispunjavanje učeničkih obaveza i uživanje u bezbrižnim školskim godinama”, zaključio je premijer Herceg.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, osigurala nabavku hiljadu kompleta torbi i školskog pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, koji će ovih dana, u centrima za socijalni rad, biti podijeljeni i u ostalim gradovima i općinama u našem kantonu.

(StarMo)