Naslovnica Mostar Vlada HNK: Herceg nije ni spomenuo zatvaranje

Vlada HNK: Herceg nije ni spomenuo zatvaranje

503
sjedište Vlade HNK; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Nakon čina potpisivanja Kolektivnog ugovora između Vlade HNK-a i Sindikata policije HNK-a, odnosno nakon konferencije za novinare koja je potom uslijedila, u dijelu medija pojavila se iskrivljena informacija na koju, kako je u utorak poslijepodne saopšteno iz Vlade HNK-a, “u cilju istinitog informiranja javnosti” su reagovali.

Iz Vlade HNK navode da je dio medija objavio vijest o tome da je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona najavio “mogućnost zatvaranja Kantona” i da je komentirao kako “u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze i iz Hrvatske”.

“Niti jedna od navedenih tvrdnji nije tačna odnosno, odgovarajući na konkretno novinarsko pitanje o stanju s pandemijom koronavirusa u HNK-u, premijer Herceg niti jednom riječju nije spomenuo mogućnost ‘zatvaranja Kantona’ niti je govorio o dolascima posjetilaca iz drugih sredina u HNK”, stoji u saopštenju.

S obzirom na veliki broj prisutnih novinara na samoj konferenciji, premijerove izjave dokumentirane su i video i audio snimkama i, stoga, lako je provjerljiva istinitost navoda iz ove službene reakcije Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a, dodaje se.

“Ovim putem još jednom apeliramo na kolege novinare da prenošenju izjava pristupaju s oprezom i maksimalnom preciznošću kako bismo ubuduće izbjegli slične nesporazume koji mogu izazvati nelagodu i uznemirenost zainteresirane javnosti”, stoji na kraju saopštenja za javnost iz Vlade HNK-a.


(StarMo)