Naslovnica Mostar Vlada HNK: Formirano tijelo za problematiku trgovine ljudima

Vlada HNK: Formirano tijelo za problematiku trgovine ljudima

121
Ivan Milićević

Mostar — Vlada HNK imenovala je koordinacijsko tijelo koje će raditi po pitanjima problematike trgovine ljudima s ciljem ukazivanja javnosti na ove probleme, te kako bi dalo svoj doprinos smanjenju trgovine ljudima na području kantona.

– Navedeno koordinacijsko tijelo pokušat će ove probleme dovoditi pred ona tijela koja će ih procesuirati kako bi počinitelji bili adekvatno sankcionirani – istaknuo je u petak glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović.

Šef koordinacijskog tima Vlade HNK za problematiku trgovine ljudima Ivan Milićević kazao je kako se navedeni tim sastoji od osam ljudi.

– Vlada HNK prepoznala je ozbiljnost situacije i sva ministarstva koja su na neki način u doticaju s ovom problematikom delegirala su svoje ljude i to su sve profesionalci iz svojih oblasti. Prvi zadatak mog tima bio je sačiniti plan koji će pratiti strategiju BiH do 2023. godine. Sačinili smo ga korektno, provediv je, sastoji se od nekih pet cjelina, usvojen je od strane županijske Vlade u ožujku ove godine i mi ga provodimo po svim njegovim točkama – kazao je Milićević.

Dodao je kako se ova djela događaju i na području HNK, te da trgovina ljudima nije samo teški oblik prosjačenja, prodaja maloljetne djece ili ugovorenih brakova.

– Tu su i iskorištavanje zbog radne eksploatacije, iskorištavanje radi organa i slično, a sve navedeno su djela kojima ćemo morati posvetiti dobru pozornost. To od nas traži naša javnost, ali i međunarodne institucije, a Vlada HNK je među prvim vladama koja je formirala ovakvo tijelo – kazao je Milićević.

(StarMo)