Naslovnica Mostar Vlada HNK: 400 hiljada KM za zemljotresom pogođena područja

Vlada HNK: 400 hiljada KM za zemljotresom pogođena područja

89

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, na sjednici održanoj u petak, usvojila je, među ostalim, odluku kojom je osigurano 400 hiljada maraka za zemljotresom pogođena područja.

Iznos od 300 hiljada maraka bit će proslijeđen Gradu Stocu, a 100 hiljada maraka Gradu Čapljini u svrhu saniranja posljedica zemljotresa koji je u aprilu pogodio južne predjele Hercegovine, s posebno razornim posljedicama na području Stoca i Čapljine.

Usvajanjem ove odluke Vlada HNK još jedanput potvrdila svoju neupitnu spremnost da pomogne svoje prostore pogođene elementarnom nepogodom, saopćeno je iz Vlade HNK.

Članovi Vlade izrazili su uvjerenje kako će u što skorije vrijeme, zajedničkim naporima svih nivoa vlasti, biti sanirane sve štete uzrokovane zemljotresom, a s ciljem dobrobiti građana pogođenih gradova i općina.

Također, Vlada je usvojila i Odluku o pokretanju postupka za zaključenje ugovora o vansudskim nagodbama i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima u iznosu od dva miliona maraka.

Odlukom je zaduženo Kantonalno javno pravobranilaštvo da usaglasi potraživanja s drugom ugovornom stranom te pripremi ugovore o vansudskim nagodbama za potpisivanje, saopšteno je iz Vlade HNK.

(StarMo)