Naslovnica Mostar Vlada HNK: 15miliona KM kredita za tri bolnice

Vlada HNK: 15miliona KM kredita za tri bolnice

86
foto arhiva

Mostar — Na nastavku 187. sjednice, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK za 2022. godinu.

Tokom rasprave istaknuto je kako su povećanjem prihoda i uštedama na rashodovnoj strani uz finansiranje ostalih obaveza osigurana i dodatna sredstva za bolničke i zdravstvene ustanove u HNK u iznosu od 13 miliona KM.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 15 miliona KM kako bi se uspješno okončala izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije SKB-a Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic.

Istaknuto je kako je s direktorima tri bolničke ustanove u Hercegovačko- neretvanskom kantonu održano više sastanaka na kojima je Vlada upoznata kako bi zbog snažnog poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena završetak započetih projekata mogao biti doveden u pitanje.

Budući da su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije SKB-a Mostar, te izgradnja, obnova i opremanje više odjela Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic od iznimne važnosti za sve stanovnike HNK i šire, Vlada je u cilju završetka ovih objekata preduzela sve potrebne radnje kako bi osigurala dodatnih 15 miliona KM.

Inače, Vlada HNK je za izgradnju i obnovu tri bolnice u našem kantonu već ranije u potpunosti na sebe preuzela kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 32 miliona KM.

(StarMo)