Naslovnica BiH Vlada FBIH: Vakcina će biti dostupna u planiranim rokovima

Vlada FBIH: Vakcina će biti dostupna u planiranim rokovima

144

Sarajevo — Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obavještava javnost da za svoje građane ima osigurana potrebna sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

– Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obaviještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam).

S obzirom na to da nije bila obaviještena, kompletan iznos nije mogla ranije planirati, a ni uplatiti.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku, nisu precizirani te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH – kaže se u saopćenju, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Vlada Federacije BiH naglašava da je u okviru COVAX mehanizma, svoje obaveze redovno i blagovremeno izvršavala te podsjeća da je uplatila i avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, a prema Instrukciji državnog nivoa, odnosno Ministarstva civilnih poslova BiH.

– Napominjemo da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom, za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodna za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente. U Budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM.

Također, uprkos svim poteškoćama koje je izazvala pandemija, Federalna vlada je svoje obaveze redovno izmirivala prema svim korisnicima budžeta i građanima, a tome svjedoči i redovnost isplate penzija, kao i naknada za boračku populaciju te civilne invalidnine – navedeno je također u saopćenju.

Resorna ministarstva zdravstva i finansija rade na rješavanju ovog pitanja, pa Vlada obavještava sve građane Federacije BiH da ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana.

(StarMo)