Naslovnica BiH Vlada FBIH: Skoro 57 miliona KM za doprinose

Vlada FBIH: Skoro 57 miliona KM za doprinose

266
foto: Vlada FBIH

Sarajevo — Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj, telefonski održanoj sjednici u subotu donijela je Odluku o davanju saglasnosti za izdvajanje sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. godinu za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, saopšteno je iz ove institucije.

Kako je pojašnjeno iz tekućih transfera odobreno je skoro 57 miliona KM kako bi se subvencionirali doprinosi poslovnim subjektima za maj i juni 2020. godine, kao i razlike za april 2020. godine.

Odluka je donesena u skladu s odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema takozvanom „korona zakonu“ usvojenom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine početkom maja 2020. godine, predviđeno je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu oko 240 KM mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plate za april 2020. godine i svaki naredni mjesec.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede.

O tome ko će dobiti sredstva odlučit će Porezna uprava Federacije BiH, a podatke o tome koji su poslovni subjekti stekli pravo na subvencioniranje, kao i na koliki iznos, dostavit će Federalnom ministarstvu finansija.

Najviše novca bit će izdvojeno za uplatu doprinosa u maju 2020. u iznosu od oko 16 miliona eura.

(StarMo)