Naslovnica BiH Vlada FBIH: Još 200 miliona KM kantonima

Vlada FBIH: Još 200 miliona KM kantonima

86

Sarajevo — U Vladi Federacije BiH u Sarajevu danas su potpisani ugovori o dodjeli sredstava kantonima, u ukupnoj vrijednosti od 200 miliona KM, a koji se odnose na finansijsku pomoć Vlade FBiH kantonima za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto.

Vlada Federacije BiH na ovaj način, prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića, nastavlja snažnu finansijsku podršku kantonima, gradovima i općinama.

“Ovih 200 miliona maraka po treći puta dajemo kantonima, a uz to općinama dajemo 39 miliona. Ovaj put smo na određeni način to prepakovali i rekli da se pola investira u infrastrukturu od interesa za Federaciju, a to se odnosi i na povezivanje entiteta, kantona, općina i gradova”, naveo je Novalić.

Naglasio je da to nije sve što rade u saradnji sa kantonima, te da su se založili da isprave neka ranija neravnopravna davanja koja kantoni, uslijed različitog ekonomskog potencijala, daju svojim građanima.

“Sve obaveze koje su kantoni različito servisirali kao što je naprimjer slučaj sa dječjim doplatkom podigli smo na viši nivo. Nadam se da ćemo i dalje u dobrom okruženju mi i kantoni sarađivati na dobrobrobit naših građana, ne samo na njihovu ekonomsku dobrobit, nego i na pravednost i izjednačavanje njihovih prava bez obzira u kojem kantonu žive”, kazao je Novalić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)