Naslovnica BiH Vlada FBiH: Jednokratna novčana pomoć za nezaposlene…

Vlada FBiH: Jednokratna novčana pomoć za nezaposlene…

46
foto arhiva

Mostar — Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak na sjednici u Mostaru Uredbu o dopuni Uredbe “o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena”.

Ostajući privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada na ovaj način proširuje obuhvat svog programa pomoći i u njega uvrštava i nezaposlene osobe, javljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. 08. 2022. godine.

Ova naknada se smatra prihodom za vrijeme nezaposlenosti i spriječenosti za rad prema odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i iznosi 100 KM.

Ukupna sredstva za isplatu bit će osigurana u Proračunu FBiH za 2022. godinu. Sredstva za isplatu jednokratne novčane naknade će biti doznačena županijskim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni popis korisnika.


Vlada će utvrditi konačan iznos sredstava koji će biti doznačen svakoj od županijskih službi za zapošljavanje. Nadležna županijska služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. 11. 2022. godine.

(StarMo)