Naslovnica BiH Vlada FBIH: Hitna sjednica o pružanju pomoći Sandžaku

Vlada FBIH: Hitna sjednica o pružanju pomoći Sandžaku

99
foto: Vlada FBIH

Sarajevo — Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na hitnoj, telefonskoj sjednici u utorak usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o potrebi pružanja pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – regija Sandžak s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se dodaje i da će od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti zatraženo da bude upućen akt menadžmentima kliničkih centara u Bosni i Hercegovini, kao i regionalnih i kantonalnih bolnica, s ciljem procjene mogućnosti pružanja pomoći Opštoj bolnici u Novom Pazaru, kako bi se pomoglo u saniranju nastalog žarišta COVID-19 u Sandžaku.

“Cilj informacije je bilo upoznavanje članova Vlade Federacije BiH o potrebi pružanja stručne pomoći zdravstvenoj ustanovi na području Republike Srbije – regija Sandžak, koja graniči s Bosnom i Hercegovinom, s ciljem sprječavanja širenja virusa SARS-Cov-2 koji izaziva bolest COVID-19, a po osnovu zahtjeva Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, te Opšte bolnice iz Novog Pazara”, stoji u saopštenju Vlade FBiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evidentno je, dodaje se u saopštenju, da se u Bosni i Hercegovini bilježi pogoršana COVID-19 epidemiološka situacija, te da se s tim u vezi preduzimaju mjere mjerodavnih tijela vlasti na svim nivoima.

“Slična situacija je i u zemljama okruženja. Situacija sa COVID-19 u Bosni i Hercegovini ne može biti bolja ako ne bude postignuta stabilizacija i u zemljama susjedstva”, poručeno je iz Vlade Federacije BiH.

U saopštenju se navodi kako su u Kantonu Sarajevo (KS), prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS, od 10. juna registrovani, epidemiološkim izviđanjem, importirani slučajevi zarazom SARS-Cov-2, njih 20 iz susjedne Republike Srbije i Republike Crne Gore.

“Sve ovo je dovelo i do prenosa i širenja COVID-19 ne samo u Federaciji BiH, već i u Bosni i Hercegovini. Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka, registrovano u Bosni i Hercegovini, uputilo je premijeru Federacije BiH akt tražeći pomoć povodom novonastale situacije povećanog broja zaraženih u Sandžaku, a kroz pomoći u medicinskim materijalu i opremi ugroženim područjima”, piše u saopštenju.

Iz Vlade FBiH navode i da se Opšta bolnica Novi Pazar obratila i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine aktom u kojem upozorava da je neophodna stručna i kadrovska pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi, a najpotrebniji su specijalisti iz oblasti anesteziologije, infektologije, pulmologije i radiologije, kao i stručno srednje medicinsko osoblje.

(StarMo)