Naslovnica BiH Vlada FBIH danas u Mostaru i o vakcinama

Vlada FBIH danas u Mostaru i o vakcinama

270

Sarajevo/Mostar — Ad hoc tim za pregovore o nabavci vakcina koji je formirala Vlada FBiH 8. marta trebao je do današnje sjednice dostaviti izvještaj Vladi FBiH o nabavci vakcina kako bi ga Vlada i razmotrila i prihvatila.

Izvještaj Ad hoc tima podrazumijeva cijenu, dobavljača, tip vakcine i količinu koju možemo dobiti u što kraćem periodu.

“Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 vakcina, jer još uvijek očekujemo vakcine od COVAX-a i programa Evropske unije. Također cijena vakcina ne može iznositi više od 12 miliona KM”, kazao je premijer Fadil Novalić, podsjeća Novinska agencija Patria.

Vlada Federacije BiH ovlastila je premijera da potpisuje pisma namjere za kompanije sa najviše izgleda u nabavci vakcine.

“Insistiramo da nabavka vakcina bude direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika“, kazao je Novalić.

Prema informacijama koje su se u srijedu mogle čuti, najrealnija je kupovina ruskih vakcina Sputnik V koje je već nabavila Republika Srpska i koja već provodi imunizaciju. U FBiH je u srijedu počela vakcinacija zdravstvenih radnika sa skoro 5.000 doniranih vakcina AstraZeneca iz Srbije. Još toliko Srbija se obavezala dostaviti za revakcinaciju, navodi Patria.

Vlada FBiH razmatrat će i nove naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a izvjesno je da će doći do pooštravanja mjera.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrdio je da je dominantno prisustvo britanskog soja koronavirusa B1117.

On je preporučio da se smanje kontakti, ograniče putovanja i izbjegavaju mjesta koja su žarišta. Kada je riječ u KS preporuka je svesti kontakte samo na vlastito domaćinstvo.

(StarMo)