Naslovnica BiH Vježba SAD i BiH: Upotreba naoružanja u borbenim uslovima

Vježba SAD i BiH: Upotreba naoružanja u borbenim uslovima

72

Sarajevo — Drugog dana vježbe „Brzi odgovor 21“ pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država nastavili su s početnim aktivnostima u okviru vježbe, koje će se u narednim danima proširiti u veće združeno djelovanje.

Pripadnici deklarirane Bataljonske borbene grupe lake pješadije OS BiH u utorak 18. maja 2021. godine na poligonu Manjača u jutarnjim datima su se pridružili američkim vojnicima u bojevom gađanju pješadijskim naoružanjem, koji su na ovoj aktivnosti od ponedjeljka. Cilj bojevih gađanja je da provjere svoje sposobnosti upotrebe naoružanja u borbenim uslovima.

Za to vrijeme, helikopterski sastav Brigade borbene avijacije 1. pješadijske divizije Kopnene vojske SAD-a, koji je baziran u kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, provodi letove u sklopu vježbe, koji se odnose na prevoz ljudstva i medicinsku evakuaciju zračnim putem, prenosi televizija N1. U ovom trenutku na Dubravama su četiri helikoptera UH-60 Black Hawk, a moguće da će se njihov broj dalje povećati, kako bude rastao intenzitet vježbe. Uz pripadnike 5. pješadijske brigade OS BiH podršku ovoj letačkoj jedinici daje i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

“Naši pripadnici uradili su sve neophodne aktivnosti na pripremi helidroma za sve njihove letove. Također smo pripremili i prostor za zemaljski dio njihovog sastava, kako u pogledu smještaja osoblja, tako i za svu potrebnu infrastrukturu. Imamo širok spektar aktivnosti i zadovoljni smo kako se sve to provedi u ovoj fazi”, izjavio je tim povodom komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko u kasarni Dubrave.

“Drago nam je da sarađujemo s pripadnicima OS BiH i izuzetno smo zahvalni lokalnom osoblju na svoj pomoći. Zemlja je apsolutno prelijepa i jedva čekamo zajedničke aktivnosti na Manjači i Glamoču”, rekao je komandant američkog sastava zračnih snaga na Dubravama major David Preczewski.

U narednim danima očekuje se dalje povećanje letačkih aktivnosti, kao i intenziteta pokreta pripadnika OS BiH i SAD.

(StarMo)