Naslovnica Mostar Vjetropark “Podveležje 1” pušten u rad

Vjetropark “Podveležje 1” pušten u rad

402
Šefik Džaferović

Mostar — Svečanom ceremonijom u ponedjeljak je ozvaničen završetak radova na Vjetroelektrani “Podveležje 1”, prvom vjetroparku Elektropriverede BiH, a svečanosti su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Džaferović je tom prilikom poručio kako se danas s Podveležja iz Mostara šalje poruka nade i težnje ka snažnom ekonomskom razvoju i prosperitetu.

Napomenuo je kako je BiH država koja nema ni previše ni premalo resursa, već sasvim dovoljno da svi njeni građani mogu živjet dobro i komotno.

Nažalost, dodao je, ti resursi još uvijek nisu na najbolji način iskorišteni.

– Ovakvi projekti nam pokazuju da možemo iskoristiti resurse koji su nam na raspolaganju i osigurati bolju i prosperitetniju budućnost za naše građane – kazao je Džaferović te pritom istakao kako ga posebno raduje i čini ponosnim činjenica da je ovaj projekt završen upravo na Dan nezavisnosti BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je upozorio na važnost jačanja energetskih kapaciteta BiH, naglasivši kako su našoj zemlji potrebni alternativni izvori energije kako bi polako u potpunosti prelazili s fosilnih goriva na čistu energiju.

– Ovo je prvi proizvodni objekt koji je sagrađen u posljednjih gotovo 40 godina i predstavlja naš doprinos ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica ugovora o Energetskoj zajednici i naš doprinos paketu ‘Čista zelena energija za sve Europljane’ – kazao je u svom obraćanju član Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić.

Vjetroelektrana Podveležje, instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

(StarMo)