Naslovnica BiH Vještak: Mail je stigao iz Rusije, ali…

Vještak: Mail je stigao iz Rusije, ali…

111

Sarajevo — “Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je zaista upućen – to je sasvim drugi par rukava”, izjavio je za televiziju N1 sudski vještak za digitalnu forenziku Vahidin Đaltur o jučerašnjim dojavama bombi u Sarajevu. Navodi i da očekuje nove dojave, ali ove slučajeve povezuje i sa lokalnim dešavanjima i političkim igrama.

Jezivi email stigao je u srijedu na adrese škola u Sarajevu: “Čujem glasove, ubiću djecu”.

Učenici, nastavnici, roditelji u panici – dojave od postavljenoj bombi stigle su na adrese 110 sarajevskih škola, što je predstavljalo prijetnju za blizu 18.000 učenika.

Podsjetimo, slične dojave dešavale su se proteklih dana u Srbiji gdje su građani imali velikih problema zbog lažnih dojava.

“Čak i na prvu, kad gledate mail koji je stigao jučer, vidite da je došao sa smiješne adrese. Vidi se da je ona kreirana za jednokratnu upotrebu. Mail sadrži elemente prijevoda sa alatke Google Translate. Vidite i da rečenice nisu smisleno sročene”, započinje sagovornik N1.

No, upravo tu može biti kvaka. U cyber svijetu često se koriste upravo takvi obrasci kako bi se primatelji zavarali i kako bi istraga otišla u drugom pravcu.

“Bilo koji profesionalac koji pokušava da uradi to, uradio bi to upravo na ovaj način. Dakle, mi ovako zaključujemo da osoba nije sa našeg govornog područja. Iz medija sam vidio da se radi o ruskoj domeni, ali to i mi ovdje možemo obaviti. Mail jeste stigao iz Rusije, ali odakle je stvarno upućen – to je sasvim drugi par rukava”, tvrdi Đaltur.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)