Naslovnica BiH Vjerski lideri zajedno molili za sve žrtve rata

Vjerski lideri zajedno molili za sve žrtve rata

492
foto: Fena

Sarajevo — Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) i hazan Jevrejske opštine Sarajevo Igor Bencion Kožemjakin danas su, moleći se svako u skladu sa svojom tradicijom, a u zajedničkom duhu, održali u Jevrejskoj zajednici zajedničku molitvu četiri vjerske zajednice u sjećanje na sve žrtve proteklog rata u BiH, ali i svih drugih ratova.

Hazan Igor Bencion Kožemjakin kazao je da Međureligijsko vijeće (MRV) u BiH tom molitvom odaje pijetet svim žrtvama proteklog rata i svih ratova koji su se desili u BiH.

Riječ je, kako je podsjetio, o inicijativi koja je pokrenuta prije nekoliko godina.

“Želimo poslati snažnu poruku bh. društvu da svaka žrtva ima ime i prezime, da je svaka žrtva persona za sebe. Da svim žrtvama treba odati poštu bez obzira na etničku, vjersku pripadnost, boju kože…”, kazao je Kožemjakin, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Puljić je naveo da čovječanstvo nije svjesno da se treba boriti protiv mržnje isključivosti, negiranja prava čovjeka ili ugrožavanja dostojanstva čovjeka, te da je današnja molitva za stradale poruka da ne smijemo zaboraviti i da pokojnike treba poštovati.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naveo je da je važno cijeniti svaku žrtvu koja je pala u Bosni i Hercegovini.

“Važno je da osuđujemo svakog zločinca bez obzira na ime i prezime. Današnji dan potvrđuje zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i iz onoga što se dogodilo uzmemo poruku i naučimo lekciju”, kazao je Kavazović.

Nakon zajedničke molitve predsjednik Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajući Skupštine MRV-a u BiH Jakob Finci te zamjenica glavnog direktora USAID-a Boni Glik potpisali su novi ugovor između MRV-a u BiH i USAID-a.

Zamjenica glavnog direktora USAID-a Boni Glik ovom prilikom istakla je značaj Međureligijskog vijeća u izgradnji tolerancije u BiH.

“Primjer koji daje Međureligijsko vijeće je lijep ali nažalost rijedak cvijet u globalnom vrtu kojem prijeti, a u nekim dijelovima već ga je okupirao korov otvorene netolerancije”, istaknula je.

Finci je istakao značaj saradnje sa USAID-om te naglasio da se MRV u BiH trudi izgraditi trajni mir i zaustavljanje jezika mržnje.

Danas potpisanim Ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Međureligijskog vijeća na praćenju i reagiranju na poticanje, govor mržnje i napade na vjerske objekte u BiH.

(StarMo)