Naslovnica Region Visoka delegacija u Prištini: Podsticanje investicija između SAD i Kosova

Visoka delegacija u Prištini: Podsticanje investicija između SAD i Kosova

178
foto: RSE

Priština — U okviru posjete delegacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini su izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adam Boehler i kosovski premijer Avdullah Hoti potpisali zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namjera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

“Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i Sjedinjenih Država pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima”, kaže se u izjavi potpisanoj u okviru posjete američke vladine delegacije Prištini u ponedjeljak (21. septembra), prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nakon historijske ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, o kojoj su se dogovorili 4. septembra, Kosovo i SAD namjeravaju da unaprijede pregovore, a nakon stupanja na snagu novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a”, konstatuje se u Izjavi i navodi kako se to odnosi na “važne projekte na Kosovu, uključujući i projekte dogovorene kao dio ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova.”

“Kosovo i SAD namjeravaju dosljedno provoditi novi sporazum o podsticanju ulaganja između Kosova i SAD-a. Dok dosljedno provode ovaj sporazum, obje nacije očekuju projekte koji dalje jačaju integraciju i razvoj u regiji”, kaže se u izjavi u kojoj se pozdravlja „ekspeditivno zaključivanje novog sporazuma o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a“.

„Dijelimo želju da ovaj sporazum bude potpisan što je prije moguće i da stupi na snagu u vrlo bliskoj budućnosti, nakon završetka naših domaćih procedura“, navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posjete američke vladine delegacije Prištini u ponedjeljak (21. septembra).

Delegacija se u zgradi Vlade Kosova sastala i sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)