Naslovnica Politika Višković: RS “više nego zahvalna Ruskoj Federaciji”

Višković: RS “više nego zahvalna Ruskoj Federaciji”

119
Radovan Višković

Banja Luka — Republika Srpska je više nego zahvalna Ruskoj Federaciji za sve što čini posljednjih 20 godina u zaštiti interesa Srpske, kako u Savjetu bezbjednosti UN tako i u Savjetu za provođenje mira u BiH, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković za RTRS.

Višković kaže da bi Republika Srpska, da Ruska Federacija svih ovih godina nije štitila njene interse, pretrpjela veliku štetu.

Kada je riječ o posjeti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Republici Srpskoj, BiH i regionu, Višković podsjeća da je Lavrov još jednom potvrdio da podržava Dejtonski sporazum, Bosnu i Hercegovinu isključivo u dejtonskim okvirima u kojima je Republika Srpska ustavna kategorija.

Višković naglašava da je Lavrov poslao poruku da bi dalju sudbinu BiH trebalo da kreiraju tri konstitutivan naroda i da ja krajnje vrijeme da se BiH oslobodi međunarodnog protektorata.

Kada je riječ o odbijanju bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu sa šefom ruske diplomatije, premijer Srpske kaže da i taj postupak potvrđuje činjenicu da je BiH protektorat.

– 25 godina poslije Dejtonskog sporazuma i formiranja dejtonske BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda došlo je vrijeme da sudbinu BiH kreiramo mi, bez miješanja nekog sa strane. Posljednja dešavanja govore da smo daleko od toga. Sve dok se neko drugi sa strane bude uplitao u rješavanje sudbine BiH – njena sudbina biće sve upitnija – smatra Višković.

(StarMo)